SPELEN  MET  LETTERS

omkeerwoorden     anagrammen     geheimtaal     codebreker


 

OMKEERWOORDEN

Als je woorden omdraait ontstaat er vaak onzin, maar soms ontstaat er een nieuw woord. Als je het woord 'leven' omdraait, krijg je bijvoorbeeld 'nevel'. Soms blijft een woord hetzelfde als je het omdraait. Zo'n woord noem je een palindroom. Het woord 'lepel' is bijvoorbeeld een palindroom. En wat dacht je van 'koortsmeetsysteemstrook' ? Dat is ook een palindroom.
Wil je meer weten over palindromen? Ga naar Wikipedia


          selecteer

 


          selecteer

top


 

ANAGRAMMEN

Als je de letters van een woord door elkaar husselt, ontstaan er nieuwe woorden. Meestal zijn dat onzin woorden, maar soms is het een bestaand woord.  Het woord 'raket' is bijvoorbeeld een anagram van 'kater'. En deze ken je misschien al uit Harry Potter: 'Martin Asmodom Vilijn' is een anagram van ' Mijn naam is Voldemort'.
Wil je meer weten over anagrammen? Ga naar Wikipedia

Je kunt woorden van max. 7 letters invoeren. Van langere woorden zou je computer op tilt kunnen slaan. Wist je dat je van een woord met acht letters 40320 combinaties kan maken? Van een woord met tien letters kun je er al 3628800 maken. Dat kost zelfs een computer te veel rekenkracht...   Schrijf hier het woord
waarvan je anagrammen
wilt zoeken:

 

 

  

top


GEHEIMTAAL

Stel dat je een geheime e-mail wilt versturen aan je vriend Bartholomeus. Niemand anders mag het lezen. Dan kun je geheimtaal gebruiken. In het linkervak typ je je brief. In het rechtervak verschijnt de geheimtaal. Die zou je kunnen kopiren en in de e-mail aan Bartholomeus kunnen plakken. Hij moet de geheimtaal dan in het rechtervak plaatsen. En hopla, de gewone tekst verschijnt in het linkervak. Ingewikkeld? Ja, dat krijg je met zo'n vriend als Bartholomeus!


          selecteer

wat links staat 

> >

maken

 

wat rechts staat

< <

maken


          selecteer

top


 

BREEK DE CODE

Ben je slim? Laat maar zien. Vind de sleutel door de code te breken!


Dit is de code:

               selecteer

 

Weet je het? Plaats hier de sleutel:

 

top

 

naar top van pagina